Црното семе ( Nigella sativa ) веќе долго време е лек против многу болести речиси во сите медицини, од старите Грци до Египќаните. Денес истражувањата потврдуваат дека ова растение е едно од најмоќните медицински растенија некогаш.

Неколку истражувања потврдуваат дека црното семе помага во борба против ракот, дури и во раковите кои се третираат најтешко.

Примарната состојка во ова семе е crystalline nigellone. Други активни состојки кои ги содржи ова семе се : Thymoquinone, Beta sitosterol, Myristic acid, Palmitic acid, Palmitoleic acid, Stearic acid, Oleic acid, Linoleic acid, Linolenic acid, Arachidonic acid, Protein, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Folic acid, Calcium, Iron, Copper, Zinc, Phosphorous…

Од 1959 година црното семе е испитувано во околу 200 истражувања. Истражувањата на една лабараторија која ги истражува различните видови рак (Cancer Research Laboratory of Hilton Head Island in South Carolina)  потврдува дека црното семе: 

Го зголемува растењето на коскената срцевина за 250%, што го прави одлично за борба со коскениот рак

 • Го намалува растењето на канцерот за 50%
 • Ги стимулира имунолошките клетки и ја зголемува продукцијата на интерферонот (чии заштитни клетки ги уништуваат ефектите на вирусите)
 • Има силни антибактериски ефекти
 • Го намалува нивото на шеќерот (есенцијално во третманот за дијабетис)

Други употреби на ова масло се при :

Акни, настинка и грип, напнатост на нервите, болки во мускули, зголемен притисок, диареја, губење на косата, мигрена иглавоболка, габи на кожата.

 

Масло од црно семе

Related Projects
 • Гоџи
  Гоџи
  За имунитет За подмладување Намалува крвен притисок Намалува холестерол Против срцеви заболувања
 • Ленено семе
  Ленено семе
  Маснотии Против срцеви заболувања Семиња Слабеење
 • Комбуха
  Комбуха
  За имунитет За спортисти Против канцер Против срцеви заболувања Слабеење
 • Тофу
  Тофу
  Богато со протеини Веган Намалува холестерол Против канцер Против срцеви заболувања