Комбуха

Комбухата е здрав напиток кој се прави од јапонска чајна габа – комбуха. Ја нарекуваат и чај на бессмртноста. Се претпоставува дека оригинално комбухата потекнува од Далечниот Исток, најверојатно [...]

Тофу

Сојата е добар извор на протеини. Таа обезбедува големи количини на висококвалитетни растителни протеини. Во продавниците за здрава храна може да се набави тофу, соино млеко, колачи од соја, [...]

Бразилски орев

Бразилскиот орев е исклучително богат со селен, и е добар извор на минерали. Одичен извор е на калциум, калиум, железо, фосфор, цинк, бакар и манган, како и на витамините Ц, Е и Б6. Во неговата [...]

Рогач

Рогач е тип на дрво дрво, чијшто плод го носи истото име. Ова растение го има на поширокиот појас на Медитаранот, во Израел и Кипар. Плодовите се богати со прехранбени влакна (пектин и лигнин), [...]

Рузмарин

Рузмаринот е една од билките познати по изобилствотот со хранливи фито-материи, антиоксиданси и есенцијални киселини.Лисјата од рузмарин содржат одредени фито-хемикалии кои имаат значајна улога [...]

Суви смокви

  Смоквите потекнуваат од Арабија и растат во топли области. Иако се смета за овошје, смоквата всушност е превртен затворен цвет, а семето го содржи плодот. Без разлика дали е цвет или [...]

page 1 of 2